DEEL 2
In mijn vorige blog heb ik de dramadriehoek besproken en de verschillende rollen toegelicht aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. Aangezien de rollen in de dramadriehoek niet bijdragen aan groei, terwijl organisaties juist gericht zijn op ontwikkeling van mensen en teams, ga ik in deze blog in op hoe je de overstap maakt van de dramadriehoek naar de groeidriehoek.
Iedereen bevindt zich weleens in de dramadriehoek. In veel organisaties bevindt iedereen zich weleens in de dramadriehoek, een valkuil die groei in teamontwikkeling en professionele cultuur kan blokkeren. Het signaleren hiervan is al de eerste stap om eruit te komen, want bewustwording is essentieel voor verandering. Aan de hand van praktijkvoorbeelden laat ik zien welke stappen je kunt nemen om uit de dramadriehoek te komen en in de groeidriehoek te stappen.
Lisa leidt een marketingteam van zes mensen. Wanneer haar medewerker Chris worstelt met een belangrijk klantenproject, is haar eerste neiging om het over te nemen. "Ik doe het laatste stuk wel even," zegt ze dan. Herkenbaar?
Maar Lisa leerde een andere aanpak. In plaats van te redden, stelt ze nu vragen:
Het resultaat? Chris ontwikkelt zijn eigen oplossingsvaardigheden en Lisa houdt energie over voor haar eigen taken.
Herinner je je Mark uit de vorige blog? Hij zat vast in de slachtofferrol met uitspraken als "Ik krijg het gewoon niet voor elkaar met al die projecten." Deze houding belemmerde zijn groei. De doorbraak kwam toen hij ging inzien waar hij wél invloed op had.
In plaats van "Dit is gewoon te veel" leerde Mark te zeggen: "Ik merk dat ik moeite heb met het plannen van verschillende projecten tegelijk. Kunnen we samen kijken naar een effectieve planningsmethode?"
Wanneer bijvoorbeeld deadlines in gevaar komen, is het verleidelijk om te verzuchten: "Het lijkt wel alsof niemand hier deadlines serieus neemt." Effectiever is het om concreet te benoemen wat je ziet en wat je nodig hebt:
"Ik zie dat het marketingplan nog niet af is, terwijl we hadden afgesproken dat het vandaag naar de klant zou gaan. Wat heb je nodig om het morgen voor 12:00 uur af te hebben?"
1. Begin met Coachen
Zie je dat iemand hulp nodig heeft of klopt er iemand bij je aan met een probleem? Schiet niet gelijk in de rol van redder en help de ander zelf een oplossing te bedenken.
Je coacht door helpende vragen te stellen zoals:
2. Bewaak je Grenzen
Gaat er iets mis? Geef dan geen kritiek, maar geef jouw verwachtingen duidelijk aan. Bijvoorbeeld: "Ik verwacht dat we elkaar op de hoogte houden van onze voortgang."
Tips om te voorkomen dat je in de aanklagersrol schiet:
3.Neem Verantwoordelijkheid
Kijk goed waar je zelf invloed op hebt en hoe je dingen anders kunt aanpakken. Iedereen maakt weleens fouten, maar je kunt alleen groeien wanneer je eigenaarschap neemt.
Tips om je verantwoordelijkheid te pakken:
Kies één situatie uit waarin je merkt dat je in de dramadriehoek stapt. Experimenteer deze week met een andere aanpak:
Herken je deze patronen in je team en wil je hier meer grip op krijgen? Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek over hoe ik jou en je team kan ondersteunen in deze ontwikkeling.